Bankacılık işlemlerini gerçekleştirmek, alışveriş yapmak, vergi ödeme, sosyal ağlara kaydolmak, trafik cezası ödeme, iş başvurusunda bulunma, okul ve ders kaydı, ders notları ve bunun gibi bir çok işlem internetten yapılabiliyoruz.
Bu işlemleri yaparken aşağıdaki maddelere özellikle dikkan edin.
- İyi bilinen, güvenilir sitelerden işlem yapın.
- Başka bir internet sayfası üzerindeki ya da e-posta ile gelen bağlantılardan değil de doğrudan internet adresi yazılarak alışveriş sitesine bağlanın.
- Her türlü sahte site tehdidine karşı dikkatli olmalısınız. Örneğin bankalardan geldiğini iddia eden şüpheli e-postalar aldığınızda hemen bankanızın müşteri hizmetlerini arayıp durumu bildirmelisiniz.
- İnternet cafe gibi internetin ortak kullanıldığı alanlar yerine kendi bilgisayarınızı kullanın.
- Ödeme sayfasının güvenli (https’li) site olduğu mutlaka kontrol edin.
- Ödeme yaparken kişisel bilgilerinizi (Kullanıcı adı, hesap numarası veya şifre gibi) veya kredi kartı bilgilerini girerken sanal klavye kullanın. ( kimi casus yazılımlarda işe yaramıyor bunun için ev kullanıcılarına sanal disk üzerinden linux kullanmalarını tavsiye ederiz )
- Internetten yaptığınız ödemeleri mutlaka kredi kartı ekstrenizden kontrol edin.
- Alışverişlerinizde sanal kredi kartı kullanmaya çalışın ve bu kartın limitini kontrol edin.
- İnternet bankacılığı için kullandığınız parolanızı banka çalışanları dahil kimseyle paylaşmayın.
Sanal Kart Nedir?
Sanal kart, internet ortamında alışverişte riski sıfıra indirmek amacıyla, kredi kartı yerine kullanılmak için tasarlanmış bir karttır. Sanal kartlar, bankanın kredi kartı sisteminde fiziksel bir kartmışcasına sanal olarak tanımlanırlar, fiziksel olarak mevcut değildirler. Ancak bazı bankalar kullanıcıya kolaylık olsun diye kartın kartondan yapılmış bir benzerini gönderebilirler. Kartın anlık limitini, kart sahibi belirler.
0 yorum:
Yorum Gönder