Tahribat.com da rastladığım güzel döküman arkadaşlar ...
Bu dökümanda MySQL Server’da bulunan veritabanlarının otomatik yedeklenmesi için gereken aşamalar ve ayarlar anlatılmaktadır.
Dökümanı anlayabilmeniz için MySQL konusunda en azından giriş seviyesinde bilginiz olmalıdır.
Aşama 1:
Öncelikli olarak www.mysql.com adresinden MySQL GUI Tools’u indirip kurmamız gerekli. Workbench ile karıştırmayın.
Ardından MySQL Administrator’u açıyoruz ve root yetkisine yada başka bir configuration yetkisine sahip bir kullanıcı ile giriş yapıyoruz.
Aşama 2:
Sisteme giriş yaptığımızda Server Information sekmesi altında MySQL’in çalıştığı sunucu hakkında özel bilgi yer almaktadır.
Bu ekranda sol menü’den Backup sekmesine tıklıyoruz.
Aşama 3:
Karşımıza gelen Backup ekranında ilk olarak New Project butonuna tıklıyoruz (1).
Project Name bölümüne Backup Projemiz için vermek istediğimiz ismi yazıyoruz (2). Daha sonraSchemata bölümünde backup işlemini yapacağımız veritabanını seçiyoruz –Birden fazla seçebilirsiniz- ve sol taraftaki > butonuna tıklıyoruz (3). Ardından Backup Content bölümünde listenen tablo, fonksiyon, prosedürlerimizden yedeklemek istediklerimizi seçiyoruz – Default olarak hepsi seçili gelir-. Bu adımları tamamladıktan sonra Save Project butonu işe projemizi kaydediyoruz.
Bir sonraki adım için Tab’lerden Schedule tabini seçiyoruz.
Aşama 4:
Schedule altında Schedule this backup project’ı seçtimiz zaman karşımıza bir hata mesajı gelecek. Bu mesaja OK diyerek devam ediyoruz.
Aşama 5:
Options ekranında sol menüde bulunan General Option’ı sekmesini seçiyoruz. Ardından Password Storage altında bulunan Store password’ı işaretliyoruz ve Password storage method’u Obscured’ı olara belirliyoruz ardından Apply butonuna tıklıyoruz.
Aşama 6:
Target Folder: Backup dosyalarının oluşturulacağı klasör
Filename: Oluşturulacak backup dosyalarının adı. Örnek Tahribat_Backup_DATETIME
Execute Time: Zaman aralığı seçimi, şeçtiğimiz zaman aralığına göre bize bazı seçeneceker sunar –Günlük seçildiğinde; haftanın hangi günleri gibi-
Time: Yedekleme işleminin saati.
Değerleri ayarladıktan sonra Save Project butonuna tıklıyoruz.
Aşama 7:
Bu bölümde yedekleme işlemini yapacak windows kullanıcısın bilgilerini yazmamız gerekiyor.
Bu kullanıcı mysql’in kuruluğu olduğu dizinlere, servislere, yedeklemenin yapılacağı klasöre tam yetki ile erişebiliyor olmalıdır.
Güvenliğiniz açısından backup işlemini harici bir diskte tutmanız (yetkiler bakımından), backup işlemini yapacak account’un yetkilerinin minimum olması önemlidir.
0 yorum:
Yorum Gönder